Frågor och svar

Frågor och svar

Vad får jag för pengarna?


För att kunna ge mina hundkunder en bra upplevelse och snygg frisyr, har jag skaffat mig en gedigen utbildning och ett hantverkskunnande som jag är stolt över. Jag vidareutbildar mig dessutom och strävar efter att hela tiden bli bättre. Som hundfrisör möter jag många olika raser och blandraser med olika pälstyp och kvalitet på päls och inte minst med olika sinnelag. 


Förutom att klippa och trimma på rätt sätt behöver jag se till att ge service åt saxar, klippmaskiner och hårtorkar såväl som att välja pälsvårdsprodukter av hög kvalitet som samtidigt är snälla mot såväl hud, päls och miljö. Målet är att skapa en så jämn och balanserad frisyr som möjligt utifrån pälsen man har att arbeta med, samtidigt som man har en hund på bordet som kanske inte alls vill vara stilla. 


Som hundfrisör har jag också ett mycket stort ansvar för säkerheten på salongen. Då i princip allt jag håller i är vasst, måste jag göra mitt yttersta för att inget ska hända hunden om den rycker till eller svänger runt. Jag arbetar också för att minska risken att hunden ska bli rädd och bita mig.


Jag har oftast bara 1-2 hundar inbokade per dag. Det innebär att jag slipper stressa och i stället kan arbeta lugnt och lyssna in hunden, vilket påverkar den positivt och minskar eventuellt obehag av att vara på ett främmande ställe där mycket är läskigt i början.


Jag har också en ansvarsförsäkring för min verksamhet.


Vad kan jag göra själv för att påverka priset?


  1. Genom att träna hunden att bli hanterad så kan klipptiden kortas och upplevelsen för hunden bli mer positiv. Det handlar om att man vänjer hunden vid att stå på bord, att man klämmer på tassar och ben, att man håller i dem och tittar mellan tårna och att hunden väntar tills man är klar. Att man håller i benen och kammar och drar längsmed benen. Att titta i öronen, i och runt munnen, skrapa på tänderna med nageln, titta i ljumskar, armhålor, ja hela kroppen. Träna på att hålla ut svansen i svansspetsen utan att hunden sätter sig. Ta gärna en rakapparat eller eltandborste och stryk hunden med denna över hela kroppen när den är i gång och vibrerar, framför allt tassar, ben och huvud. Blås gärna hunden med hårtorken så att den vänjer sig vid ljudet och känslan av varm luft på kroppen. Om man lär hunden att detta är en del av livet, att det inte är obehagligt och att hunden bara måste vänta tills man är klar så kommer den tycka att det är mycket trevligare att gå till hundfrisören och samarbeta. Om din hund är van vid hantering så går mitt arbete snabbare och lättare och på så vis tillkommer inga extra kostnader.
  2. Låt det inte gå för långt mellan gångerna hos hundfrisören. De flesta klipphundar bör komma in var 8-10 vecka. Då går besöket lättare för pälsen har inte hunnit växa sig för lång som den lätt gör när det har gått 12 veckor eller mer. Ju längre päls du önskar på din hund, desto tätare intervall behövs mellan frisörbesöken.
  3. Lär dig att reda ut och hålla efter tovor. Om din hund är van vid att du reder ut tovor så kommer den vara lättare att samarbeta med i hundsalongen och om den inte har tovor så går allt mycket smidigare. Jag har en pälsvårdskurs för hundägare där vi går igenom hur du bäst sköter om just din hunds päls (läs mer om den på min bokningssida). Alternativt boka en spa-tid någon gång mellan klippningarna. En grundlig tvätt med bra produkter hjälper till så stora tovor inte hinner byggas upp.
  4. Tänk efter innan du väljer vilken hund du köper. De flesta hundar med lite längre päls kräver att man sköter pälsen mer än många tror för att undvika tovor i trampdynor, armhålor, mellan benen, i skägget och runt öronen. Det finns många trevliga korthåriga raser som knappt kräver någon pälsvård alls och som därmed är lämpliga alternativ för de hundägare som inte är intresserade av pälsvård eller tycker det blir kostsamt.


Blir det billigare om jag badar hunden själv innan?

Nej och ja. Jag badar och fönar alla hundar jag klipper för att få så fint resultat som möjligt. Dessutom, oavsett väderlek är det ofrånkomligt att det kommer in sand och smuts i hundens tassar, vilket förstör mina redskap. Men, är din hund väldigt smutsig kommer badet ta längre tid eftersom jag behöver schamponera flera gånger. Så i dessa fall kan det löna sig att ha badat hunden hemma innan för att undvika extra kostnad. 


Ingår kloklipp?

Ja, oftast. Kloklippning ingår i klipp-, trim- och spabehandlingarna om hunden är bekväm med det. Jag klipper inte klorna om hunden är väldigt rädd, då det kan förstöra upplevelsen av att gå till frisören.


Klipper/trimmar du inför utställning?

Nej.


Varför får ägaren inte vara med?

Hundar som har matte eller husse med sig söker ofta stöd hos dem. Det leder till att hundarna blir mycket oroligare och svårare att arbeta med. En rädd hund blir oftast ännu räddare. Jag vill knyta an och lära känna hunden. Det blir svårare för mig om matte eller husse är med och hunden fokuserar på dem i stället för på mig och uppgiften.


Vad är det för skillnad på klippning och trimning?

De flesta hundar som friseras klipps med klippmaskin eller sax. För människor kallas klippmaskinen trimmer, vilket ofta förs över till hundvärlden och förvirrar. En strävhårig hund som t.ex. jack russel terrier, strävhårig tax eller border terrier trimmas. Det innebär att man plockar den sträva pälsen för hand när den är mogen. Detta gör inte ont på hunden, men kan vara mer tidskrävande. Boka därför klippning och inte trimning om du vill ha din hund klippt.


Vilka avbokningsregler gäller?

Om du behöver avboka din tid så ber jag dig göra det senast 24 timmar innan besöket via Valei (bokningssystemet), telefon eller mail. Ingen avbokning eller för sen avbokning debiteras, såvida jag inte hinner fylla platsen med annan kund.